GönderenKonu: AYETLERDEN  (Okunma sayısı 740 defa)

yagmur

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 48
  • Üyelik Tarihi: 25-08-2011
AYETLERDEN
Tarih : 04-05-2015 Saat : 13:54


AYETLERDEN

De ki: "Rabbimn! Bagisla, nerhamet er. Cünkü sen merhamet edenlerin en hayirlisisin!" (Nü´minün. 23/118)

"Ey iman edenler! Allah´in buyruklarina karsi gelmekten sakinin, elcisine de gönülden inanin ki rahmet hazinesinden size iki kat bagislasin, manevi aydinliginda yürüyecegiz bir isik lütfetsin, üstelik günahlarinizi da affetsin. Süphesiz ki Allah, cok affedici ve cok merhametlidir." (Hadid, 57/28)

"Iman edip dogru ve yararli isler yapanlari Rableri, rahmet ve sefkatiyle kusatir. Iste en acik basari ve mutluluk budur." (Casiye, 45/30)

"Nöylece Biz, Yusuf´un ülkede iktidar sahibi olmasini sagladik. O, diledigi yerde konaklardi. Iste Biz, rahmetimizi diledigimiz kimselere böyle lütfederiz, iyilik yapanlarin mükäfatlarini da asla zayi etmeyiz." (Yusuf, 12/56)

"(Allah katinda inkär ede mi) yoksa geceleyin ayakta durarak ve secde ederek ibadet eden, ahiretten cekinen ve Allah´in rahmetini uman kimse mi (daha degerlidir)? De ki: Hic bilenlerle bilmeyenler bir olurmu? Ancak akil sahipleri düsünüp ögüt alirlar." (Zümer, 39/9)

"Allah´in insanlar icin actigi rahmet kapisini hicbir güc kapatamaz. O´nun kapattigi kapiyi da kendinden baska hicbir kimse ayamaz. O gercekten cok güclü, hüküm ve hikmet sahibidir." (Fätir, 35/2)

"Hesap gününde her kim azaptan kurtulacak olursa, hic süphe yoktur ki Allah rahmet ve merhametiyle ona muamele etmistir. Iste en büyük mutluluk, en acik basari budur." (En´am, 6/16)

"Ey Peygamber! Rableri, müminlere hem rahmet ve hosnutlugune nail olacaklarini hem de icinde bitmez tükenmez nimetler bulunan cennetlere kavusacaklarini müjdeliyor." (Tevbe, 9/21)

"Rabbinize sessizce ve bütün samimiyetinizle yalvararak dua edin; süphesiz O haddi asanlari sevmez. Yeryüzünde düzen saglandiktan sonra orada bir daha asla bozgunculuk cikarmayin. Hem azabindan korkarak hem de hosnutlugunu umarak Allah´a kulluk edin ve O´na yalvarip yakarin. Dogrusu, Allah´in sefkat ve merhameti, iyi ve güzel ameller yapanlara pek yakindir." (A´räf, 7/55-56)

"Sonra, gönülden iman edin zorluklara karsi birbirlerine sabri, sefkati ve merhameti tavsiye edenler yok mu, iste bunlar, amel defterleri sag ellerine verilecek ve gercek kurtulusa erecek olanlardir." (Beled, 90/17-18)

"Ey iman edenler! Gercek eslerinizden ve gerekse evlatlarinizdan size düsmanlik edenler cikabilir. Onlara karsi dikkatli olun. Rger onlari affeder, hos görür ve bagislarsaniz, hic süphe yok ki Allah da (size karsi) cok affedici ve cok merhametlidir." (Tegäbun, 64/14)

"Müminler, ancak kardestirler. Öyleyse kardeslerinizin arasini düzeltin. Allah´in buyruklarina karsi gelmekten sakinin ki ilahi rahmet ve merhamete nail olasiniz." (Hucurät, 49/10)

"Muhammed, Allah´in elcisidir. Onunla beraber olanlar, inkarcilara karsi zorlu ve tavizsiz, birbirlerine karsi da son derece sefkatli ve merhametlidirler. Onlari rükü ve secde hälinde, Allah´tan lütuf ve hosnutluk istediklerini görürsün. Onlarin secde eseri olan alametleri yüzlerindedir....." (Fetih, 48/29)

"(Melekler, Allah yolunda kararlilikla yürüyenlere ölüm aninda söyle derler): Biz, dünya hayatinda sizin dost ve yardimcilariniz idik. Ahirette de böyle olacaktir. Cok bagislayan ve cok merhametli olan Allah´tan bir agirlama ve ikram olarak, cennette caninizin cektigi her sey vardir, istediginiz her seye orada kavusacaksiniz." (Fassilet,41/31-32)

"Arsi tasiyan ve onun etrafinda bulunan melekler, her daim Rablerini överek tespih eder ve O´na gercekten inanirlar. Müminler icin de söyle diyerek bagislanma dilerler: ´Ey Rabbimiz! Senin rahmetin ve ilmin her seyi kusatmistir. O hälde, tövbe eden ve senin yolundan gidenleri bagisla; onlari cehennem azabindan koru´." (Mü´min, 40/7)

"Ey Peygamber! Kullarima söyle: ´Ey benim günaha dalarak kendilerine yazik eden kullarim! Allah´in rahmet ve sefkatindan ümidinizi asla kesmeyiniz. Süphesiz Allah, bütün günahlari affeder. Cünkü O, cok bagislayan ve cok merhamet edendir´." (Zümer, 39/53)

"Ey müminler! Karanliklardan aydinliga cikarmak icin Allah rahmetiyle sizlere muamele eder; melekleri de sizler icin dua ederler. Süphesiz ki Allah, müminlere cok sefkatli ve merhametlidir." (Ahzäb, 33/43)

"Allah´in rahmet ve merhametinin isaretlerine hele bir bak! O, ölmüs topraklara nasil da hayat veriyor? Iste ölüleri tekrar diriltecek olan da O dur. Zaten O, diledigi her seyi gerceklestirme gücüne sahipsin." (Rüm, 30/50)

"Allah´in sinirsiz kudretinin delillerden biri de, kendileri ile huzur bulasiniz diye sizin icin türünüzden esler yaratmasi ve aranizda sevgi ve merhamet duygusu var etmesidir. Süphesiz bunda düsünen kimseler icin cikarilmasi gereken ibretler vardir." (Rüm, 30/21)

"Allah, sizlere olan rahmet ve merhametinin bir eseri olarak, dinlenmeniz icin geceyi, lütfettigi nimetlerden geciminizi saglamaniz icin de gündüzü yaratmistir. O halde O´na sükretmelisiniz." (Kasas, 28/73)

"Ey müminler! Namazi gerektigi sekilde kilion, zekati verin ve peygambere itaat edin ki ilahi rahmet ve merhamete nail olasiniz." (Nür, 24/56)

"Ey Peygamber! Biz seni älemlere ancak rahmet gönderdik." (Enbiyä, 21/107)

"Anne babana alcakgönüllü olarak sevgi ve sefkatle kol kanat ger ve onlar icin söyle yalvarip yakar: "Ey Rabbim! Nasil ki onlar beni kücüklügümde koruyup yetistirdilerse, sen de sefkat ve merhametinle onlara muamele et." (Isrä, 17/24)

"Allah´in size lütfettigi nimetleri saymaya kalksaniz, asla sayamazsiniz. Süphesiz Allah, cok bagislayici, cok merhametli ve sefkatlidir." (Nahl, 16/18)

"Ey Peygamber! Kullarima benim elbette cok bagislayan, cok sefkatli ve merhametli oldugumu haber ver." (Hacr, 15/49)

"Ey insanlar! Süphesiz size Rabbinizden bir ögüt, kalplerdeki manevi hastaliklara bir sifa, inananlar icin bir rehber ve rahmet kaynagi olan Kur´än geldi." (Yunus, 10/57)

"Andolsun siz kendi icinizden öyle bir peygamber gelmistir ki sikintiya düsmeniz ona cok agir gelir. O, siz müminlere cok düskün, son derece sefkatli ve merhametlidir." (Tevbe, 9/128)

"Mümin erkekler ve mümin kadinlar birbirlerinin dost ve yardimcilaridir. Onlar, hep iyi ve dogru olanin yayilmasi , kötü ve zararli olanin da ortadan kalkmasi icin ugrasirlar. Namazi dosdogru kilar, zekati verirler. Allah´a ve peygamberlerine itaat ederler. Iste Allah bunlari rahmet ve merhametiyle kusatacaktir. Süphesiz Allah mutlak güclü, hüküm ve hikmet sahibidir." (Tevbe, 9/71)

"Kur´an-i Kerim okundugu zaman ona kulak verip sessizce dinleyin ki Allah´in rahmet ve merhameti sizinle olsun." (A´räf, 7/204)

"(Ey Rabbimiz) Bize hem bu dünyada hem de ahirette iyilik ver güzellikler nasip et. süphesiz biz tövbe ederek Senin yolunu tuttuk. Allah da söyle buyurdu: ´Ben diledigimi cezalandiririm, ama merhamet ve sefkatim her seyi kusatmistir. Bu sinirsiz rahmetimi özellikle Bana karsi gelmekten sakinan, zekät veren ve ayetlerimize gönülden inananlara nasip edecegim." (A´räf, 7/156)

"(Ey Peygamber!) Ayetlerimize iman edenler sana geldiklerinde onlara söyle de: ´Size seläm olsun, yarattigi varliklara karsi sefkatli ve merhametli olmayi Rabbimiz kendine prensip edinmistir. Eger sizden biri cahillikle kötü bir fiil isler ve sonra tövbe edip dürüst ve erdemlice bir hayat sürerse, hic süphe yok ki Allah´in cok bagislayan, cok sefkatli ve merhametli oldugunu göreceksiniz," (Enäm, 6/54)

"(Ey Peygamber! Inkarcilara)´Göklerde ve yerde olanlar kime aittir?´ diye sor ve söyle de: ´Sefkati ve merhameti kendine ilke edinen Allah´indir. Andolsun ki O, mutlaka sizi kiyamet gününde toplayacaktir. Bunda hic süphe yoktur. Ancak, inkära saparak kendilerine yazik edenler var ya, iste onlar buna inanmazlar´." (Enäm, 6/12)

"Allah iman edip O´nasimsiki baglananlara gelince, Allah onlari rahmeti ve lütfu ile kusatacak ve kendisine varan dosdogru bir yola iletecektir." (Nisä. 4/175)

"Kim kötülük yapar veya günah isleyerek nefsine zulmeder, sonra da Allah´tan af dilerse, Allahín cok bagislayici ve cok merhamet edici oldugunu görür." (Nisä, 4/110)

"(Ey Peygamber!) Allahín rahmeti sayesinde sen müminlere yumusak davrandin. Eger kaba, kati kalpli olsaydin, onlar senin etrafindan dagilip giderlerdi. Artik sen onlari affet. Onlar icin Allah´tan bagislanma dile. Toplumu ilgilendiren konularda onlara danis. Sonra bir hareket tarzina karar verince, Allahá dayanip güven. Süphesiz Allah, kendisine dayanip güvenenleri sever." (Äl-i Imrän, 3/159)

"Allahá ve Peygambere itaat edin ki rahmet ve merhamete nail olasiniz." (Äl-i Imran, 3/132)

"Hesap gününden yüzlerinin akiyla cikan müminlere gelince, Allah onlari rahmetiyle kusatmistir, ebedi olarak da cennete kalacaklar." (Äl-i Imrän, 3/107)

"Ey Rabbimiz! Bizi dogru yola eristirdikten sonra kalplerimizi hakikatten saptirma ve yüce katindan rahmetini bizlere bagisla. Süphesiz ki Sen cok lütuf sahiobisin." (Äl-i Imrän, 3/8)

"Bu Kurán Bizim indirdigimiz mübarek bir kitaptir. Su halde ona uyun ve Allahín buyruklarina karsi gelmekten sakinin ki size merhamet edilsin." (Enäm, 6/155)

"Her cesit hamd ve övgü, yalnizca bütün älemlerin Rabbi olan Allahá mahsustur. O, Rahmändir (sonsuzsefkat ve merhamet sahibidir), O, Rahim´dir (cok sefkatli ve merhametlidir)." (Fatiha, 1/2-3)

"(Din) kardesinle (gereksiz) tartismaya girme, onunla (incitici bicimde) sakalasma ve ona yerine getiremeyecegin sözü verme." (Tirmizi, Birr ve Sila, 58)

"Iyiliklerin en iyisi, kisinin baba dostuna yaptigi iyiliktir." (Müslim, Birr se Sila, 12)

"Bir kimse biriyle arkadaslik kuracagi zaman ona ismini, babasinin ismini ve kimlerden oldugunu sorsun. Cünkü bu sevgiyi pekistirir." (Tirmizi, Zühd, 54)

"Sizden biri, din kardesini sevdigi zaman bunu ona bildirsin." (Tirmizi, Zühd, 54)

"Sevdigini ölcülü sev, belki bir gün nefret edebilirsin. Nefret ettiginden de ölcülü nefret et, belki bir gün dostun olabilir." (Tirmizi, Birr ve Sila, 60)

Resülullahin (s.a.s.) huzuruna bir adam geldi ve; "Yä Rasülallah! Bir toplulugu seven ama henüz onlarin aralarina katilmamis kimse hakkinda ne dersin? diye sordu. Resülullah (s.a.s.); "Kisi sevdigi ile beraberdir" cevabini verdi. (Buhäri, Edeb, 96)

"Sadece müminle arkadas ol, yemegini de takva olan yesin." (Ebü Dävüd, Edeb, 16)

"Iyi arkadasla kötü arkadasin örnegi, misk tasiyan kimse ile körük üfüren kimse gibidir. Misk tasiyan ya sana ona ikram eder yahut sen ondan (miski) satin alirsin ya da ondan güzel bir koku duyarsin. Körük üfüren kimse ise ya elbiseni yakar ya da ondan kötü bir koku alirsin!" Müslim, Birr ve Sila, 146)

"Kisi dostunun dini üzeredir. Su halde sizden biri kiminle dostluk kuracagina dikkat etsin." (Tirmizi, Zühd, 45)

"Mümin cana yakindir. Baskalariyla kaynasmayan ve kendisiyle kaynasilmayan kimsede hayir yoktur." (Ahmed b. Hanbel, ll. 400)

"Ruhlar, bir araya gelmis topluluklardir. birbirleriyle uyusanlar kaynasir, uyusamayanlar ise anlasamayip ayrilir." (Müslim, Birr ve Sila, 159)

"Sevabi en hizli verilecek hayir, iyilik etmek ve akraba ile iliskiyi sürdürmektir. Cezasi en cabuk verilecek kötülük de azginlik yapmak ve akraba ile iyi iliskiyi kesmektir." (Ibn Mäce, Zühd, 23)

"Akrabalik iliskilerini sürdürebilmeniz icin soyunuzu taniyiniz. Zira akrabalar arasi baglarin sürdürülmesi, aile icinde sevgiyi, nalda bollugu ve ömrün bereketlenmesine sebeptir." (Tirmizi, Birr ve Sila, 49)

"Herhangi bir yoksula verilen sadaka, bir sadaka sayilirken; yoksul akrabaya verilen biri sadaka, digeri ise sila-i rahim olmak üzere iki sadaka sayilir." (Nesäi, Zekät, 82)

"Bir adam yakinindan ihtiyac fazlasi esyasini ister ve o da yanindaki bu esyayi ona vermezse, kiyamet gününde o esya zehirli bir yilan olarak karsisina cikar." (Ebü Dävüd, Edeb, 119-120)

"Akrabalarda iliskiyi kesen, cennete giremez." (Müslim, Birr ve Sila, 19)

"Akrabalarla iliskiyi sürdüren, akrabasindan gördügü iyiligi iyilikle karsilik veren kimse degil, akrabasi kendisine iyiligi kestiginde dahi onlarla iliskiyi sürdürendir." (Buhäri, Edeb, 15)

"Allahá ve ähirete inanan, misafirlerine ikramda bulunsun. Allahá ve ähiret gününe inanan, akrabalik iliskilerini sürdürsün..." (Buhäri, Edeb, 85)

"Kim rizkinin bollastirilmasini yahut ecelinin geciktirilmesini arzu ederse, akrabalik iliskilerini sürdürsün.´´´ (Buhäri, Rdeb, 12)