GönderenKonu: HELAL VE HARAM  (Okunma sayısı 722 defa)

yagmur

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 48
  • Üyelik Tarihi: 25-08-2011
HELAL VE HARAM
Tarih : 02-10-2011 Saat : 03:26

HELAL VE HARAM

 

Gencin birisi Kabe`dehep;

Ey dogruklarin yardimcisi olan Allah`im "...Ey haramdan sakinanlarin yardimcisi olan Allah`im, sana hamdü sena ederim," diye dua ederdi.

Bu durum birisinin dikkatini cekti: "Neden hep ayni duayi yapiyorsun, baska dua bilmiyor musun?" dedi. O da anlatti.

Yedi sekiz sene önce yine kabe`de iken ici altin dolu bir torba buldum. Icinde tam bin altin vardi. Icimden bir ses: "Bu altinlarla, sunlari sinlari yaparsin" diyordu.

"Hayir" dedim, kendi kendime, "Bu, benim degil, baskasinin mali, kullanmam haram olur.

Bu sirada birisi: "Torba bulan var mi?" diye bagiriyordu. Cagirdim onu.

"Nasil bir torbaydi? Icinde ne vardi?" diye sordum.

Torbayi tarif etti ve "Icinde bin altin vardi" dedi. "Torban burada."diyerek verdim. Adam torbayi acip bana otur altin verdi. Pazara gittim. Temiz yüzlü genc bir esiri överek satiyolardi. Adamdan aldigim otur altini verip genci satin aldim. Genc, terbiyeli, edepli, gusel konusan, cok eyi bir insandi. Onu aldigima cok memnun olmustum. Temiz yüzlü kölem bana hayat hikayesini anlatti.

"Efendim, ben fas Emirinin ogluyum. Kaderimde köle olmak varmis."

Birkac ay sonra, bir gün kölemle carsiya cikmistik. Karsidan gelen üc yabanci gördük. Kölem "bunlar babamin adamlari" dedi. "Beni buldular. Senden beni satin almak isterler. Sen iyi bir insansin . Onlara otuz bin altindan asagiya satma."

O kisiler yanima geldi."Bu esiri bize satar misin? "Satarim." dedim.

"Altmis altin verelim." dediler. Bende "olmas." dedim. Artira artira yirmi bin altina kadar ciktilar. Otuz bin altindan asagi olmas dedim. Caresiz kabul ettiler.

Ben, o otuz bin altin ile, isyerleri actim. Ticaret yaptim. Daha cok zengin oldum. Bir gün bana arkadaslarim, "cok zengin bir ailenin iyi bir kizi var, babasi yeni vefat etti. Onunla seni evlendirelim." dediler. Ben de " Olur" dedim. Nikah kiyildi. Deve yükleri ceyizini getirdiler. Ceyiz arasinda bir torba dikkatimi cekti. Esime, "Bu nedir?" dedim. "Icinde 970 altin var. Babam Kabe`de bunu kaybetmis. Bulan gence otuzunu vermis. Kalanini da bana hediye etti. Ceyizine koyarsin dedi" diye anlatti.

Demek ki buldugum altinlar benim rizkim imis. Sahibine vermeseydim haram yoldan gelecekti. Simdi helal yoldan yine bana geldi. Bana yardim edip, haramlardan koruyan, nice nimetler ihsan eden Yüce Rabbim`e hamd ettim.

Tüm hayati boyunca her insanin rizki Yüce Allah tarafindan takdir edilmistir. Onun haram veya helal olmasini siz kendiniz belirlersinis.