GönderenKonu: AYETLERDEN - 9  (Okunma sayısı 747 defa)

yagmur

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 48
  • Üyelik Tarihi: 25-08-2011
AYETLERDEN - 9
Tarih : 20-10-2013 Saat : 17:16


AYETLERDEN - 9

"Rabbinize sessizce ve bütün samimiyetinizle yalvararak dua edin; süphesiz O haddi asanlari sevmez. Yeryüzünde düzen saglandiktan sonra orada bir daha asla bozgunculuk cikarmayin. Hem azabindan korkarak hem de hosnutlugunu umarak Allah´a kulluk edin ve O´na yalvarip yakarin. Dogrusu, Allah´in sefkat ve merhameti, iyi ve güzel ameller yapanlara pek yakindir." (A´räf, 7/55-56)

"Ey iman edenler! Gerek eslerinizden ve gerekse evlatlarinizdan size düsmanlik edenler cikabilir. Onlara karsi dikkatli olun. Eger onlari affeder, hos görür ve bagislarsaniz, hic süphe yok ki Allah da (size karsi) cok affedici ve cok merhametlidir." (Tegäbun, 64/14)

"Muhammed, Allah´in elcisidir. Onunla beraber olanlar, inkarcilara karsi zorlu ve tavizsiz, birbirlerine karsi da son derece sefkatli ve merhametlidirler. Onlari rükü ve secde halinde, Allah´tan lutuf ve hosnutluk istediklerini görürsün. Onlarin secde eseri olan alemleri yüzlerindedir......" (Fetih, 48/29)

"Arsi tasiyan ve onun etrafinda bulunan melekler, her daim Rablerini överek tespih eder ve O´na gercekten inanirlar. Müminler icin de söyle diyerek bagislanma dilerler: ´Ey Rabbimiz! Senin rahmetin ve ilmin her seyi kusatmistir. O halde, tövbe eden ve senin yolundan gidenleri bagisla; onlari cehennem azabindan koru´." (Mü´min, 40/7)

"Ey müminler! Karanliklardan aydinliga cikarmak icin Allah rahmetiyle sizlere muamele eder; melekleri de sizler icin dua ederler. Süphesiz ki Allah müminlere cok sefkatli ve merhametlidir." (Ahzäb, 33/43)

"Allah´in sinirsiz kudretinin delillerden biri de, kendileri ile huzur bulasiniz diye sizin icin türünüzden esler yaratmasi ve aranizda sevgi ve merhamet duygusu var etmesidir. Süphesiz bunda düsünene kimseler icin cikarilmasi ibretler vardir." (Rüm, 30/21)

"Anne babana alcakgönüllü olarak sevgi ve sefkatle kol kanat ger ve onlar icin söyle yalvarip yakar: Ey Rabbim! Nasil ki onlar beni kücüklügümde koruyup yetisdilerse, Sen de sefkat ve merhametinle onlara muamele et´." (Isrä, 17/24)

"Ey Peygamber!) Ayetlerimize iman edenler sana geldiklerinde onlara söyle de: ´Size selam olsun, yarattigi varliklara karsi sefkatli ve merhametli olmayi Rabbiniz Kendine prensip edinmistir. Eger sizden biri cahillikle kötü bir fiil isler ve sonra tövbe edip dürüst ve erdemlice bir hayat sürerse, hic süphe yok ki Allah´in cok bagislayan, cok sefkatli ve nerhametli oldugunu görecektir´." (En´äm, 6/54)

"(Ey Peygamber! inkarcilara) ´Göklerde ve yerde olanlar kime aittir?´diye sor ve söyle de: ´Sefkati ve merhameti kendine ilke edinene Allah´indir. Andolsun ki =, mutlaka sizi kiyamet gününde toplayacaktir. Bunda hic süphe yoktur. Ancak, inkara saparak kendilerine yazik edenler var ya, iste onlar buna inanmazlar´." (En´äm, 6/12)

"(Ey Rabbimiz!) Bize hem bu dünyada hem de ahirette iyilik ve güzellikler nasip et. Süphesiz biz tövbe ederek Senin yolunu tuttuk. Allah da söyle buyurdu: ´Ben diledigimi cezalandiririm, ama merhamet ve sefkatim her seyi kusatmistir. Bu sinirsiz rahmetimi özellikle Bana karsi gelmekten sakinan, zekat veren ve ayetlerimize gönülden inananlara nasip edecegim´." (A´räf, 7/156)

"Mümin erkekler ve mümin kadinlar birbirlerinin dost ve yardimcilaridir. Onlar, hep iyi ve dogru olanin yayilmasi, kötü ve zararli olanin da ortadan kalkmasi icin ugrasirlar. Namazi dosdogru kilar, zekati verirler. Allah bunlari rahmet ve merhametiyle kusatacaktir. Spühesiz Allah mutlak güclü, hüküm ve hikmet sahibidir." (Tevbe, 9/71)

"Ey insanlar! Spühesiz size Rabbimizden bir ögüt, kalplerdeki manevi hastaliklara bir sifa, insanlar icin bir rehber rahmet kaynagi olan Kur´än geldi." (Yunus, 10/57)

"Hicbir evlat, babasinin hakkini, bir istisna durumu disinda ödeyemez. O durum da sudur: Babasini köle olarak bulur, satin alir ve äzad eder." (Tirmizi, "Birr", 8)

"Allah, sizlere olan rahmet ve merhametinin bir eseri olarak, dinlenmeniz icin geceyi, lütfettigi nimetlerden geciminizi saglamaniz icinde gündüzü yaratmistir. O halde O´na sükretmelisiniz." (kasas, 28/73)

"Allah´in rahmet ve merhametinin isaretlerine hele bir bak! O, ölmüs topraklara nasil da hayat veriyor? Iste ölüleri tekrar diriltecek olan da O dur. Zaten O, diledigi her seyi gerceklestirme gücüne sahiptir." (Rüm, 30/50)

"Ey Peygamber! Kullarima söyle: ´Ey benim günaha dalarak kendilerine yazik eden kullarim! Allah´in rahmet ve sefkatinden ümidinizi asla kesmeyiniz. Süphesiz Allah, bütün günahlari affeder. Cünkü O, cok bagislayan ve cok merhamet edendir´." (Zümer, 39/53)

"(Melekler, Allah yolunda kararlilikla yürüyenlere ölüm aninda söyle derler): Biz, dünya hayatinda sizin dost ve yardimcilariniz idik. Ahirette de böyle olacaktir. Cok bagislayan ve merhametli olan Allah´tan bir agirlama ve ikram olarak, cennette caninizin cektigi her sey vardir, istediginiz her seye orada kavusacaksiniz." (Fussilet, 41/31-32)

"Müminler, ancak kardestirler. Öyleyse kardeslerinizin arasini düzeltin. Allah´in buyruklarina karsi gelmekten sakinin ki ilahi rahmet ve merhamete nail olasiniz." (Hucurät, 49/10)

"Sonra, gönülden iman edip zorluklara karsi birbirlerine sabri, sefkati ve merhameti tavsiye edenler yok mu, iste bunlar amel defterleri sag ellerine verilecek ve gercek kurtulusa erecek olanlardir." (Beled, 90/17-18)

"Ey Peygamber! Rableri, müminlere hem rahmet ve hosnutluguna nail olacaklarini hem de icinde bitmez tükenmez nimetler bulunan cennetlere kavusacaklarini müjdeliyor." (Tevbe, 9/21)

"Allahín insanlar icin actigi rahmet kapisini hicbir güc kapatamaz. O´nun kapattigi kapiyi da kendinden baska hicbir kimse acamaz. O gercekten cok güclü, hüküm ve hikmet sahibidir." (Fätir, 35/2)

"Böylece Biz, Yusuf´un ülkede iktidar sahibi olmasini sagladik. O, diledigi yerde konaklardi. Iste Biz, rahmetimizi diledigimiz kimselere böyle lütfederiz, iyilik yapanlarin mükäfatlarini da asla zayi etmeyiz." (Yusuf, 12/56)

"Iki göz vardir ki, cehennem atesi onlara dokunmaz: Allah korkusundan aglayan göz, bir de gecesini Allah yolunda, nöbet tutarakgeciren göz." (Tirmizi, "Fedäilü´l-Cihad", 12)

"Söyle yalvarip yakar: `Ey Rabbim, Sen beni affeyle, bana rahmet ve sefkatini ihsan eyle. Cünkü merhamet edenlerin en hayirlisi Sensin Sen!```` (Mü´minün, 23/118)

"Allahím! Biz, bu yolculugumuzda Senden iyilik ve takva, bir de hosnut olacagin ameller islemeyi nasip etmeni dileriz. Allah´im! Yolculugumuzu kolay kil ve uzagini yakin et!.." (Müslim, "Hac" 425; Ebü Dävüd, "Cihad", 79; Tirmizi, "Deavät", 47)

"Kim Allah icin hacceder de hac esnasinda kötü sözlerden ve Allah´a karsi gelmekten sakinirsa annesinin onu dogurdugu günkü gibi (günahlarindan arinmis olarak hac´dan) döner." (Buhäri, "Hac", 4, 2, 1141; Nesäi, "Menasikü´l-Hac", 4.v.114)

Rasülullah (s.a.s.) "Hac ibadetinizi benden ögreniniz, benim yaptigim gibi yapiniz" buyurmustur. (Müslim, "Hac", 310)

Resülullah (s.a.s.) "Erzak ve esyasi da ayni deve üzerinde oldugu halde deve ile hacca gitmistir." (Buhäri, "Hac", 3; Ibni Mäce, "Menäsik", 4)

"Ademoglu kurban bayrami gününde Allah icin kurban kesmekten daha sevimli bir is yapmis olamaz." (Tirmizi, "Edahi", 1)

"...Allah´im! Yolculukta yardimci(miz), geride (biraktigimiz) coluk cocugu(muzun) koruyucusu sensin. Allah´im! Yolculugun zorluklarindan, üzücü, üzücü seylerle karsilasmaktan ve dönüste malimizda, coluk cocugumuzda kötü hällergörmekten sana siginirim." (Müslim, "Hac", 425;Ebü Dävüd, "Cihad", 79; Tirmizi, "Deavät", 47)

"Seni yetim bulup da barindirmali mi? seni yolunu kaybetmis olarak bulup da yola iletmedi mi? Seni ihtiyac icinde bulup da zengin etmedi mi?" (Duhä, 93/6-8)

Nebi sallallahu aleyhi ve sellem, yüzünde damga vurulmus bir merkebin yanindan gecti. Bunun üzerine; "Bu hayvanin yüzünü daglayana Allah länet etsin! buyurdu. (Müslim, "Libäs", 107; Ebü Dävüd, "Libäs", 52)

Resülullah (s.a.s.) "öldürmek maksadiyla hayvanlari bir yere hedef olarak baglamayi yasakladi." (Buhäri, "Zebäih",25; Müslim, "Sayd", 58; Ebü Dävüd, "Edahi", 11; Nesäi, "Dahäyä", 79)

Resülullah (s.a.s.) söyle buyurdu: "Otu bol yerlerde yolculuk yaptiginiz zaman, otlardan istifade etmeleri icin develere imkan verin. Corak ve otsuz yerlerde yolculuk ederseniz, takattan düsmeden gidilecek yere varmalari icin develeri sür´atlice sürün. Gece mola verip yatacaginiz zaman yoldan ayrilip bir kenara cekilin. Zira yol hayvanlarin gececegi ve böceklerin geceleyecegi yerdir." (Müslim, "Imäre", 178; Ebü Dävüd, "Cihad", 57; Tirmizi, "Edeb",75)

"Allah´in mescitlerini, ancak Allah´a ve ahiret gününe inanan, namazi dosdogru kilan, zekati veren ve Allah´tan baskasindan korkmayan kimseler imar eder. Iste onlarin dogru yolu bulanlardan olmalari umulur." (Tevbe, 9/18)

"Bir adam yolculuktayken susadi ve buldugu bir kuyuya inip su icti. Ciktiginda, dili disarda, hizli hizli soluyan ve susuzlzktan nemli topragi yalayan bir köpek gördü. Adam: "Anlasilan bu köpek de tipki benim gibi susuzluktan cekmis!" dedi ve hemen kuyuya inerek pabucu ile su cikarip köpege icirdi. bunun üzerine Yüce Allah, onu bagisladi. Sabahiler: "Ey Allah´in Resulü, hayvanlara yaptiklarimizdan dolayi bize sevap var mi? diye sorunca Resulullah (s.a.s.) "Elbette her canliya yaptiginiz iyilikte size ecir vardir" buyurdu." (Budäri, "Mezälim", 23)

"Kim bos yere bir serce öldürürse kiyamet günüo serce, "Ey Rabbim falan kimse beni bir fayda (eldeetmek) icin degil de bos yere öldürdü" diyerek öldüreni Allah Teälä´ya sikayet edecektir." (Nesäi, "Dahäya", 42)