GönderenKonu: AYETLERDEN - 8  (Okunma sayısı 810 defa)

yagmur

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 48
  • Üyelik Tarihi: 25-08-2011
AYETLERDEN - 8
Tarih : 27-09-2013 Saat : 16:47


AYETLERDEN - 8

"Sattigi zaman kolaylik gösteren, satin aldigi zaman kolaylik gösteren ve hakkini isterken kolaylik gösteren kula Allah merhamet eylesin." (Ibn Mäce, "Ticaret", 28

" Cennetlikler üc kisimdir: 1.Adeletli, yardimsever ve basarili yetki sahini, 2. Her akrabaya ve müslümana karsi yufka yürekli , merhametli kisi, 3. Iffetli, namuslu, coluk cocuk sahibi olan kisi." (Müslim, "Cennet", 63)

"Merhamet, ancak kati kalpli kimselerden cekilip alinir." (Ebü Davud, "Edeb", 58; Tirmizi, "Birr" ve "Sila", 16)

"Müminler birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamet etmede ve birbirlerine sefkat gösretmede tek bir vucut gibidir. O vucudun bir organi aci cektiginde, bedenin diger organlari da uykusuzluk ve yüksek atesle bu aciyi paylasirlar." (Müslim, "Birr" ve "Sila", 66; Buhari, "Edeb", 27)

"Sizden biri sakin "Allahim dilersen beni bagisla, Allahim dilersen bana merhamet et" demesin. Istedigini kararli olarak istesin. Cünkü Allah icin hic bir zorlayici yoktur." (Buhäri, "Deavat", 21)

"Biz Resulullah´in (s.a.s.) oturdugu bir mecliste tam yüz defa söyle dedigini sayardik: "Rabbim beni bagisla, tövbemi kabul et; cünkü sen tövbeleri cok kabul edensin, cok merhamet edensin." /Ebü Dävüd, "Vitr", 26; Tirmizi, "Daavät", 39)

"Sizden biriniz yatagina girdiginde, söyle dua etsin: "Rabbim! senin adinla yan tarafima uzandim, senin adinla da kalkarim. Eger ruhumu alirsan, bana merhamet et. Eger ruhumu geri verir (uyandirir) sen, salih kullarini korudugun gibi beni de koru!" (Buhäri, "Daavät", 13; Müslim, "Zikir", 64)

"Allahim! Bizi bagisla, bize merhamet eyle, bizden razi ol, (amellerimizi) kabul eyle, bizi cennetine koy, bizi cehennemden kurtar ve bizim her halimizi islah eyle." (Ibn Mäce, "Duä", 2)

"Ey Allah´im! Ben kendime cok zülmettim, günahlari ancak sen bagislarsin. Magrifetinle beni bagisla ve bana merhamet et. Süphesiz sen cok bagislayan ve cok merhamet edensin." (Tirmizi, "Daavät", 96)

"Ben bazen uzatmak niyetiyle namaza baslarim. Fakat bir cocugun aglayisini duyar ve annesinin ona düskünlügünü bildigim icin namazi kisa tutarim." (Müslim, "Salat", 192)

"Ben Muhammed´im, Ahmed´im, (peygamberlerin izinden giden) Mukaffi´yim, (insanlari etrafina toplayan) Häsir´im, tevbe peygamberiyim, rahmet peygamberiyim." (Müslim, "Fedäil", 126)

"Allah Teäalä bazi seyleri farz kilmistir, onlari koruyunuz! Bazi sinirlar (yasa/klar) koymustur; onlari asmayiniz! Bazi seyleri haram kilmistir, onlara da yaklasmayiniz. Bazi seyleri de, unuttugu icin degil, size merhametinden dolayi onlardan söz etmemistir , onlari da sorusturmayin." (Häkim, "Müstedrek", IV. 115)

"Akra´b. Habis Hz. Peygamber (s.a.s.)´i torunu Hasan´i öperken görünce: "Benim on cocugum var, onlardan birini bile öpmedim" dedi. Bunun üzerine Resulullah (s.a.s.) "Merhamet etmeyene merhamet olunmaz. "buyurdu." (Müslim, "Fedäil", 65)

"Cölde yasayan Araplardan bazilari Resulullah´in (s.a.s.) yanina geldiler; (Onun cocuklari öpüpsevdigini görünce):-Siz cocuklarinizi öpüyor musunuz? dediler. Hz. Peygamber (s.a.s.):-Evet cevabini verince onlar:- Ama biz vallahi cocuklari öpmeyiz, dediler. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (s.a.s.):- Allah, sizin kalbinizden merhameti söktüyse, ben ne yapabilirim, buyurdu." (Müslim, "Fedäil", 64)

"Yüce Allah "Ben, merhametlilerin en merhametlisiyim. Bana hicbir seyi ortak kosmayanlari cennetime koyun!" buyurur ve bunun üzerine onlar cennete girerler." (Ahmed b. Hanbel, "Müsned", I. 4)

"Bir adam yanindaki cocukla Hz. Peygamber (s.a.s.)´e geldi. Adam cocugu bagrina basiyordu. Hz. Peygamber (s.a.s.): "Ona karsi merhametlisin degil mi?" diye sorunca adam: "Evet" dedi. Bunun üzerine O (s.a.s.): "Allah, ona karsi senden cok daha merhametlidir. O, merhametlilerin en merhametlisidir" buyurdu." (Buhäri, "Edebü´l-Müfred", 137)

"Allah Teälä, yeri ve gökleri yarattigi gün yüz rahmet yaratti. Her bir rahmet, yerle gök arasini dolduracak kadardir. Bu yüz rahmetten yeryüzüne bir tek rahmet indirdi ki, bu sayede anne yavrusuna, yabani hayvanlar ve kuslar da birbirine merhamet ederler. Kiyamette ise O, bu rahmetin tamami ile kullarina merhamet eder." (Müslim, "Tebe", 21)

"Allah Teälä rahmetini yüz parcaya ayirdi. Doksan dokuzunu kendi yaninda tuttu, bir parcasini ise yeryüzüne indirdi. Iste bu bir parca rahmet sebebiyle bütün canlilar birbirine merhamet ederler. Hatta kisrik (emzirirken) yavrusuna basip da zarar verir korkusuyla ayagini kaldirir." (Buhäri, "Edeb", 19; Nüslim, "Tevbe", 21)

"Rabbiniz gercekten cok merhametlidir. Kim icinden bir iyilik yapmayi gecirir de onu yapmazsa, ona bir iyilik sevabi yazilir. Eger onu yaparsa, on katindan yedi yüz katina hatta kat kat fazlasina kadar iyilik sevabi yazilir. Kim de icinden bir kötülük yapmayi gecirir de onu yapmazsa, ona bir iyilik sevabi yazilir. Eger onu yaparsa, bir kötülük günahi yazilir veya Allah onu siler." (Därimi, "Rikäk", 70)

"Allah´im sen affedicisin, cömertsin, affetmeyi seversin, beni de affet." (Tirmizi, "Deavät", 89)

"Bu Kur´an, Bizim indirdigimiz mübarek bir kitaptir. Su halde ona uyun ve Allah´in buyruklarina karsi gelmekten sakinin ki size merhamet edilsin." (En´äm, 6/155)

"(Ey Peygamber!) Allah´in rahmeti sayesinde sen müminlere yumusak davrandin. Eger kaba, kati kalpli olsaydin, onlar senin etrafindan dagilip giderlerdi. Artik sen onlari affet. Onlar icin Allah´tan bagislanma dile. Toplumu ilgilendiren konularda onlara danis. Sonra bir hareket tarzina karar verince, Allah´a dayanip güvenenleri sever." (Äl-i Imran, 3/159)